Logga in

 


FJÄRRLÅN - LÅN FRÅN ANDRA BIBLIOTEK

REGLER OCH INFORMATION

Under sommaren kan fjärrlån ta längre tid på grund av begränsade personalresurser

Hur många fjärrlån kan jag ha?
Du kan ha max 5 aktiva fjärrlån. Med aktiva menas fjärrlån som är utlånade eller beställda till dig. Om du uppnått max antal fjärrlån kan du beställa ett nytt så snart du återlämnat ett fjärrlån.

Kan jag fjärrlåna en nyutgiven bok? 
Om boken du vill fjärrlåna är ny (utgiven de senaste fem åren) ska du i första hand lämna ett inköpsförslag. Här kan du lämna ett inköpsförslag.

Vad kostar det?
Lån inom Norden är kostnadsfritt för dig medan du får betala 250 kr för utlandslån. Kopior av artiklar kostar dig 100 kronor per artikel. Vi beställer inte mot kostnad utan ditt godkännande.

Varför kan jag inte se min beställning på mitt konto?   
Du kan se alla dina beställningar om du loggar in på Ditt bibliotekskonto och klickar på fliken Fjärrlån. Varje beställning måste hanteras  manuellt så ibland kan det ta några dagar innan en ny beställning kommer in på ditt konto. Du får ett meddelande från oss om det av någon anledning inte går att låna det du önskat  

Hur lång tid tar det?
Fjärrlånebeställningen syns på ditt bibliotekskonto när vi skickat beställningen vidare till långivande bibliotek. Om boken finns tillgänglig tar det ca 1-2 veckor innan boken är här och då skickar vi ett meddelande till dig. Mejla oss gärna om det dröjer med ditt fjärrlån.

Jag har tenta/inlämning snart, kan ni skynda på fjärrlånet?
Nej, vi behandlar fjärrlånebeställningarna i turordning och ibland får vi många beställningar och då tar det längre tid. Kurslitteratur går sällan att fjärrlåna. Om du vill låna litteratur till en kurs du läser ska du istället vända dig till biblioteket på din skola/högskola.

Var hämtar/lämnar jag mitt fjärrlån?
När ditt fjärrlån är klart att hämta får du ett meddelande från biblioteket. Alla fjärrlån måste hämtas på Stadsbiblioteket om du inte angett något annat bibliotek vid beställningen. Du hämtar ditt fjärrlån mot legitimation i receptionen. även återlämningen av fjärrlånet behöver ske över disk i receptionen.

Kan någon annan hämta eller lämna tillbaka mitt fjärrlån?
Ja, om du tillhör en riskgrupp eller är sjuk kan du låta någon annan hämta ditt fjärrlån. Ditt ombud måste ha med sig din legitimation. För att återlämna behövs ingen legitimation men det måste ske över disk.

Hur länge får jag behålla fjärrlånet?
Det är biblioteket som lånar ut boken till oss som bestämmer lånetiden och de kan också kräva in en bok i förtid.

Kan jag låna om mitt fjärrlån?
Om du vill låna om ditt fjärrlån använder du formuläret Låna om fjärrlån. Du kan se det nya återlämningsdatumet på Ditt bibliotekskonto inom några dagar. Vi meddelar dig om det inte går att låna om materialet. Material från utlandet går inte att låna om.

Vem får låna fjärrlån?
Du måste ha ett bibliotekskort, vara minst 18 år, ha svenskt personnummer och bosatt inom Malmö kommun för att beställa ett fjärrlån via oss.

Vad kan jag inte fjärrlåna?
Du kan inte fjärrlåna material som finns i vår katalog MALIN eller som finns på universitetsbiblioteket i Malmö. Du kan inte heller fjärrlåna filmer, musik, ljudböcker eller e-böcker.

Vad händer om jag förstört eller tappat bort en fjärrlånad bok?
Om du förstört eller förlorat en bok får du betala en ersättningsavgift. Du får en faktura för det förstörda materialet. Om fakturan inte betalas i tid skickas ärendet vidare till inkassobolag.

Jag har en fråga om fjärrlån, vem kontaktar jag?
Du kontaktar oss via e-post på: fjarr.stadsbiblioteket@malmo.se

Malmö stadsbibliotek
205 80 Malmö
Tel: 040-660 85 00 

         
Beställa bok Bestäa artikel Låna om fjärrlån